Új képfajták a filmben és a moziban

Speciális effektek a mozivásznon kívül - Zach King Vines

2015/05/06. - írta: Csorba Csilla

              zach-king-vine.pngforrás:zachkingvines.com

A speciális effektek mindeddig a filmművészet sajátjai voltak. Arra szolgáltak, hogy a mozi egy alternatív valósággá változzon, olyan dolgokat lássunk, és érzékeljünk valódinak, amelyek sosem létezhetnének, arra a kis időre, amíg a film tart mi mégis elhisszük. Hiszen látjuk. Rengeteg csodás helyre repítettek el minket, gondoljunk csak Középföldére, Narniára vagy éppen a Pandora bolygóra, de a dinoszauruszok újraéledését is nekik köszönhetjük.

Nem kell viszont mindenképpen ilyen bonyolult dolgokra gondolnunk, hiszen szinte minden filmben találkozhatunk speciális effektekkel, amelyek arra szolgálnak, hogy élvezhetőbbé tegyék számunkra a filmnézést, és egy percre se zökkenjünk ki abból a világból, ahová éppen a történet repít minket.

A speciális effektek eszközök tehát, amellyel a filmeket még élvezhetőbbé teszik, és amelyek elősegítik a néző számára a magával ragadó moziélményt. Titkuk, hogy akkor működnek jól, ha a néző nem veszi észre, hogy amit lát az nem valódi. Ebben az esetben érthető, hogy a film maga a lényeg, az effekt magában nem állja meg a helyét, működéséhez szükség van a történetre is.

Mi történik azonban ha nincs történet? Ha a speciális effektet tartalmazó film olyan rövid, hogy csak maga az alkalmazott effekt kap szerepet, és kidolgozott karakterek sincsenek a videóban? A szem és az agy érzékeli, hogy becsapták, de a sikeres utólagos szerkesztésnek és a megfelelő effektek alkalmazásának köszönhetően nem tudja megfejteni a titkot, varázslatnak érzékeli azt.
zach-king.jpgforrás:zachkingvines.com

Erre a jelenségre ismert rá a 25 éves amerikai videoblogger, Zach King is. 2008-ban kezdett videókat feltölteni Youtube csatornájára, és 2013 óta pedig vine-okat is készít. Ezek 6 másodperces humoros videók. Rövidségüknek köszönhetően a jól alkalmazott effektek rendkívüli hatást keltenek a nézőben, és valóban olyan, mintha varázslatot látnánk. A vine egyik fő jellemzője a spontaneitás, olyan hatást keltenek, mintha nem lennének megrendezve, életszerű, humoros jeleneteket mutatnak be. A tudatos utószerkesztés ezért is meglepő, a néző előbb gondol arra, hogy varázslatot lát, mint arra, hogy valaki ilyen, látszólag értelmetlen, hat másodperces kisfilmet ilyen technikai tudással és időráfordítással készít el. Zach King Youtube csatornáját 350 ezren követik jelenleg. 2014 januárjában az Ellen DeGeneres Show is vendégül látta. Mára főállásban készíti 6 másodperces szórakoztató videóit.

A celebstátuszba emelkedett huszonéves példája is azt mutatja, hogy a speciális effektek túlmutatnak a mozivásznakon, és a hétköznapi életben is jelen vannak, hogy akár ha csak 6 másodpercre is, de elhitessék velünk, hogy létezik varázslat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr227395964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása