Új képfajták a filmben és a moziban

Harry Potter mágikus világa – avagy a mágia, mint emberi kéz alkotta vizuális effekt

2015/04/27. - írta: HRoxi

J.K. Rowling később világsikerré avanzsált könyvsorozatának első kötete,a Harry Potter és a Bölcsek Köve, 1997-ben jelent meg, majd a sorozat további részei tíz éven keresztül tartották izgalomban a rajongókat (és persze van akit még ezután is). Az első filmet 2001-ben mutatta be a Warner Bros, és ez a „másodlagos Harry Potter világ” legalább olyan nagy népszerűségnek örvend, mint a könyvek. Egy varázsvilág nyílik meg a szemünk előtt, ami később megihlette a társadalom és kultúra más rétegeit is. Rengetegféle tárgyat, ruhát, mágikus ennivalót szerezhetünk be, online varázsiskoláknak lehetünk tanulói, világszerte rengeteg Harry Potter találkozón vehetünk részt, a Universal Studios pedig egy egész parkot épített Orlandóban, ahol a szerencsés rajongók beléphetnek Roxfort világába, és személyesen is szemtanúi lehetnek a mágiának. A szürke hétköznapokból kiugrani vágyó embereknek a bűbáj, varázslények és varázstárgyak, valamint a mágikus helyszínek uralta világ nagy csábítással bír, még ilyen hosszú idővel a történet befejezése után is.

A következő cikkben a Harry Potter filmek öt látványos eleméről hullajtjuk le a leplet, illetve mutatjuk meg, milyen eszközökkel készült – talán így mindenki kicsit elérhetőbbnek érzi majd a mágiát.

  1.       Kviddics

A filmeket látva ki ne vágyott volna arra, hogy kipróbálja a seprűháton játszott labdajátékot? A filmekben látványosnál látványosabb jeleneteket alkottak a fiktív sportággal. A repülés a mérkőzéseken, a Tűz Serlegében a sárkánnyal való „harcban” és menekülésekben egyaránt megjelent. Az alábbi videóban megnézhetitek, hogyan készültek a filmek repülős jelenetei. Egyfelől okozhat kis csalódást, hogy egy eszközre rögzített seprűt mozgattak ügyesen, és a háttér elképesztően ügyes alakításával manipulálták a jeleneteket, másfelől megnyugtató, hogy nincs is olyan elérhetetlen távolban tőlünk ez a sport. A videót ITT találjátok.

quidditch.jpgforrás: www.blastr.com 

  1.       Az egyik leglenyűgözőbb mágikus lény – Csikócsőr, a hippogriff

Csikócsőr egy griffmadár és egy ló furcsa keveréke, egy rendkívül értelmes, büszke teremtmény. A készítők még a megalkotása előtt alaposan tanulmányozták a lovak és madarak mozgását (repülés, vágta, fejtartás stb.), hogy a lény hiteles legyen. Emellett van benne rengeteg kiskutyához hasonló gesztus is, ami által még szeretetreméltóbb jellemet kapott. Először csak számítógépes 3D rajzokat készítettek róla, ezekbe építették bele az állat mozgását. A jelenetek alatt sokszor bábut használtak, emellett építettek egy mozgó, élethű Csikócsőrt is, akivel hitelesen le tudták forgatni az álló jeleneteket. A repülést számítógépes technikával tették hozzá. Hogy hogyan? Az alábbi videóban megfigyelhetitek, 1 perctől kezdődik a lényeg.

buckbeak.JPGforrás: www.harrypotter.wikia.com

  1.       Rivalló

Az ijesztő, vörös, üvöltő boríték rendkívül látványos és szórakoztató elem (bár ha mi kapnánk egy ilyen üzenetet, biztos nem derülnék olyan jót rajta). A 3D-s, mozgó, cselekvő figurákon több mint 70 fős csapat dolgozott, és olyan programokat, eszközöket használtak, mint Autodesk Maya, Side Effects Houdini, Pixologic’s ZBrush, The Foundry’s Nuke.

10_howlerwide.jpgforrás: www.bure.eoldal.hu

  1.       Varázslatok

Repkedő, fényes bűbájok és átkok, melyeket varázspálcával bocsátanak ki – az egész mágikus világ hangulatát alapozzák meg. A film készítői rengetegféle programmal dolgoztak – mi pedig egy olyat hoztunk Nektek, ami elérhető és akár ti is készíthettek saját varázslós jeleneteket. A következő videóban lépésről-lépésre mutatják meg, az Adobe After Effetcs milyen eszközeivel és hogyan lehet a látványosa bűbájokat rácsalni a képekre, vagy videókba. Nézzétek meg ITT.

harry-potter-the-order-phoenix-wallpapers-687.jpgforrás: www.yorkiworld.mindenkilapja.hu

  1.       Harry Potter és a Félvér Herceg

Ez a videó a Harry Potter és a Félvér Herceg film effektjeiről remekül reprezentálja, mi a különbség a színészek és a rajongók nézőpontjai között. A forgatások során használt vizuális effektek legjavát, amik lényegileg megadják a varázslatos jellemét a filmeknek, a jelenetek felvétele után teszik hozzá az anyaghoz. Láthatjátok milyen volt előtte, és hogy jött létre az „utána” – ami a mozikba is eljutott. A 6. részt 2010-ben Oscar-díjra is jelölték legjobb operatőri munka, illetve BAFTA-díjra legjobb látványtervező és legjobb speciális effektek kategóriában. A Rolling Stone azt mondta a Félvér Hercegről, hogy "történetben és vizuális effektekben is ez a rész a legerősebb".

movies_movies_h_harry_potter_and_the_half-blood_prince_016830.jpgforrás:www.zastavki.com

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr417392894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása