Új képfajták a filmben és a moziban

Mozinézők az IMAX-ről: egy körkérdés tanulságai

2015/05/01. - írta: k_noemi

Az IMAX képformátumról sokat írtunk már itt a blogon, ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan néz ki ez a hús-vér nézők oldaláról. IMAX moziba látogató nézőket kérdeztem arról, milyen élmény volt ott filmet nézni és milyen benyomással távoztak a moziból. Íme a 8 kérdés, és a sok válasz összefoglalása.

forrás: newsdesk.si.edu

1. Mit tudsz az IMAX moziról ill. erről a képfajtáról? 

Így szólt az első kérdés, és bár pontos technikai adataokat nem tudtak sokan az IMAX formátumról, de a legjellemzőbb persze mindenkinek első látásra feltűnt: a megnövelt méretű és homorú vászon, a különböző térbeli pozícióban elhelyezett hangszórók, melyek segítségével egy erőteljes hangi világ elevnedik meg a néző számára. Olyanok is voltak, akik korábban még soha nem találkoztak élőben az IMAX formátummal, illetve az IMAX-et nem ritkán a hagyományos 3-Ds vetítéssel is össze szokták kerverni, holott természetesen két különböző technikáról van szó. 

 

2. Melyik filmet láttád először IMAX formátumban, és mi volt az első benyomásod róla, ahogy elindult a vetítés? 

Itt sokféle műfaj szóba került a válaszadók között, elhangzott a Gravitáció, Tűzgyűrű, Godzilla, Csillagok között, Harry Potter és a Halál Erkéyei, illetve az Alíz Csodaországban. Ezen túl a budapesti IMAX mozi székeivel kapcsolatban többen is kritikusan nyilatkoztak, illetve a 3D szemüveg első használata is többek számára szokatlan volt, de alapvetően a nézők nagyon is meg voltak elégedve a moziélménnyel és jó benyomásokról meséltek. Mivel a látvány egyből odaláncolja a tekintetet a vászonra, megtörténhet, hogy egy ideig a néző el is felejti, hogy valójában moziszékben ül. A felsorolt filmeket kifejezetten IMAX formátumban érdemes megnézni, mivel így a kép és hang erejét megtapasztalva, a készítők szándékai szerinti totális filmélményben lehet részünk.           


forrás: movieviral.com

                                        

3. Véleményed szerint a néző számára melyek a legfontosabb különbségek az IMAX és a hagyományos mozizás között?

Az IMAX mozik jobban kitöltik a látóteret, könnyebb elveszni benne, nyersebb, elemibb érzést ad sorolták a tesztalanyok. Ha egy laikus belép egy IMAX moziterembe, számára elsőre akár ijesztő látványt is kelthet a hatalmas, homorú vászonenyő. Viszont az összhatásokkal együtt még monumentálisabbnak tűnik a képméret, és az összetett hanghatások rögtön érzékelhetővé teszik, hogy mennyivel többet tud adni egy ilyen kontxtusban nézett film. Egyesek külön kiemelték, hogy olyan filmet érdemes megnézni, amelyben a speciális effteknek, vizuális attrakcióknak komoly szerep jut.

 

4. Az egyik IMAX-szlogen szerint a kép méretei miatt a nézők közvetlen közel érezhetik magukat az eseményekhez, akadály nélkül belefeledkezhetnek a történetbe, valósággal beszippantja őket a film világa – mi a személyes tapasztalatod erről?

Ilyen érzéseket feltünően inkább természettudományos- illetve  „élményfilmek” keltettek a nézőben. A Graviitációban főleg a film fizikai dimenziója telepszik rá a nézőre, ami egy kevésbé elemibb hatású filmnél nem működhet ennyire hatásosan. A Madagaszkár című természetfilmből az egyik néző egy piaci jelenetre emlékezett, melyben a standok között lépkedő embereket, párbeszédüket követő képsorok és hanghatások elképesztően valószerű élményt keltettek (egyedül talán a szikrázó nap melegsége nem volt érezhető.) Egy másik élénken megmaradt jelenetben az állatokat figyelő kutatók éppen türelmesen ültek és vártak az esőerőben.  Ez olyan volt, mintha a néző maga is ott ülne a szereplő mellett és hallgatná az erdő különleges hangvilágát, madarak csicsergését, fák susogását és bogarak zümmögését. Az erős érzéki élmény miatt ez a néző még ma is emlékezett erre a jelentre, és az akkori benyomásra.

Azok a nézők, akik már régebben is láttak IMAX-filmet, megemlítették hogy időnként nem volt annyira hibátlan a képminőség, a  szemüveghasználat pedig kifejezetten kizökkentő hatású volt, így az élmény nem volt annyira magával ragadó.

 

5. Egyes vélemények szerint a nézőket szédülés, fizikai rosszullét is elfoghatja IMAX mozizás közben – te éreztél ilyesmit vagy tudsz a környezetedben hasonlóról? 

A legtöbben erre a kérdésre Nem-mel válaszoltak. Egy néző egy plasztikus hasonlattal írta le ezt a bizonyos érzést: „Inkább olyan, mint valalmi kellemes bizsegertő érzés, amit az ember akkor érez, amikor hintaágyban fekszik.” Egyébként elképzelhető, hogy van egyes nézők számára inkább megterhelőnek tűnik ennyi vizuális és auditív információ befogadása, a nézőtér meredek felépítése pedig kifejezetten szédítő és fura.

forrás: filmkultura.hu

 6. Visszagondolva: mennyire oszlott meg a figyelmed filmnézés közben a látvány és a történet követése között?

Eltérő válaszok hangoztak el erre a kérdésre. Egyesek szerint erősen filmfüggő, hogy mire ragad inkább a néző figyelme. Viszont ha jól van megcsinálva a film, akkor az egyik a másikat csak erősíti. Az IMAX formátumnál erősebb a látványra való fókuszálás, de ez a látvány a jó filmnél rögtön beszippant és természetessé válik már kezdetkor. Ha viszont a kettő, azaz a történet és a látvány, nincs összhangban, a néző már az első percek után kívül marad az összhatáson, és az egész élmény varázsa elvész. Mások számára gyakran főként a képek maradtak meg, de ez is, ahogy már fent említettem, a filmtől függ. Egy filmszakos hallgató véleménye szerint a film alapjában véve látványélmény és csak másodsorban mesél történetet, de egyáltalán nem zavar a narratíva felgöngyölítésében a jobb kép- és hangminőség, sőt, csak segíti azt. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy inkább olyan filmeket érdemes megnézni, melyek kifejezetten arra törekszenek, hogy az IMAX képhatás összhangban legyen a film történetével, illetve az egyik a másikat szolgálja.

 

7. Volt-e már tapasztalatod 3D-s IMAX filmmel? Ha igen, ez mennyiben tett hozzá a sima IMAX-es élményhez?

Sokan meg sem néztek egy 2D-s IMAX filmet, mert ha már IMAX, akkor legyen 3D, hogyan is lehetne másképp megtapasztalni az egyedi élményt. Ha azonban valaki idegenkedik a 3D-től, annak nyilván nem lesz igénye arra, ugyanazt a filmet 3D-ben, óriásvásznon is megnézze. Olyan tapasztaltról is meséltek, amikor ugyanazt a filmet nézte meg a látogató még egyszer, de szerinte nem volt jobb a 3D-s élmény, mivel hatásvadász módon elvonta a figyelmét a film fontosabb elemeiről. A Kaptár című filmnél fordult vele elő, hogy végig a 3D-technikát figyelte, és nem a film egészét, és az összhatást aminek persze az is lehetett az oka, hogy a film maga nem volt igazán lenyűgöző és magával ragadó.

 

8. Véleményed szerint milyen típusú filmeket érdemes IMAX formátumban megnézni?

Élményfilmek, természetfilmek, kalandfilmek, szuperhősfilmek, katasztrófafilmek, fantasyk és sci-fik  sorolták a válaszadók, vagyis azok a műfajok, amelyek egy különleges, varázslatos világban játszódnak és/vagy hangsúlyt fektetnek a látványvilágra, hogy olyan élethelyzetbe képzelhessük bele magunkat, amilyen a hétköznapi valóságban nem adatik meg. Kifejezetten olyan filmeket érdemes tehát megnézni, amelyek vizuális attrakciókkal dolgoznak. A legtöbb mai blockbuster egyébként ilyen típusú film. Ezen túl, az IMAX-kamerával forgatott filmek kiváló minőséggel rendelkeznek. Azok a filmek, melyek digitálisan feljavítottak (DMR), messze nem olyan látványosak az „igazi” IMAX-hez képest. Viszont biztos érdekes lenne mindenki számára a kedvenc filmjét ebben az izgalmas formátumban megtekínteni. Felmerült az IMAX horrorfilm példája, ami valószínűleg elképesztően izgalmas lenne a műfaj kedvelőinek, de az átlagnéző számára átlagon felül sokkoló lenne.                                                Crimson Peak: The IMAX Experienceforrás: cinemasguzzo.com

 

Összefoglalva, a legtöbb néző pozitívan viszonyult az IMAX-es élményhez. Persze voltak itt-ott eltérések, de mindenki máshogyan emésztette meg a láttotakat. Ezek szerint csak ajánlani lehet egy IMAX mozilátogatást, például a budapesti Cinema City Arénába, hiszen az országban csak itt található IMAX mozi, és a legtöbb európai országban is hasonló a helyzet, a fővárosban, esetleg ezen kívül még egy-egy nagyobb városban építettek hasonlót. De az tény, hogy érdemes alaposan informálódni a kinézett filmmel kapcsolatban (filmkritikák, barátok, ismerősök élménybeszámolói) már a mozizás előtt, hogy eldönthessük, mit érdemes megnézni és mit nem. Véleményem szerint egy természetfilm mindig egy jó kezdés egy tapasztalatlan IMAX-nézőnek: ezek mindig érdekesek, a világ egy másik, távoli részével (tenger, űr, egzotikus helyszín) ismertetnek meg, rövidek (alig egy óra), így pont megfelelőek az első találkozás izgalmainak levezetésére, mégis  már ekkor meg tudjuk tapasztalni az IMAX-el járó a rendkívűl izgalmas kép- és hangvilágot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr697383596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása