Új képfajták a filmben és a moziban

10 film, amelyben nem minden az, aminek látszik

2015/04/28. - írta: f_nn_

A csodálatos CGI technológiát sokszor olyan esetekben is bevetik, amikor mi, átlagos, naiv nézők nem is sejtenénk, hogy épp egy átverés áldozatául esünk. Sokszor ennek egyszerűen anyagi okai vannak, máskor a megvalósítás máshogy lehetetlen, de arra is volt már példa, hogy az alkotók által megálmodott jelenet csak így kerülhetett vászonra. Most 10 olyan filmet gyűjtöttünk össze, melyeknél nem is sejtenéd, hogy épp átvernek!

A Wall Street farkasa (2013)

Martin Scorsese legutóbbi filmjében szinte semmi sem az, aminek látszik. A Wall Street farkasában használt effektek annya valószerűen hatnak, hogy észre sem vesszük őket, miközben a filmet nézzük, hiszen az ikonikus rendező olyan jeleneteknél is CGI-t használ, amiket a technológia nélkül is le lehetett volna forgatni – persze nem így. A hírhedten perfekcionista rendező így pont úgy tudta a jeleneteket vászonra vinni, ahogy megálmodta. Egy dolog azonban – amiben az ember teljesen biztos lenne, hogy CGI – igazi volt: mégpedig a Stratton Oakmont reklámjában szereplő oroszlán.

Harry Potter (2010)

A Harry Potter filmek varázslatokkal teli, mégis magával ragadó világa esetében természetesen jóval egyszerűbb felismerni a CGI alkalmazását – elég a mozgó képekre az újságban, vagy a lebegő emberekre gondolnunk. Meglepő azonban, hogy mennyi olyan tájat álmodnak meg az alkotók, melyről nem is gondolnánk, hogy a valóságban nem, vagy nem így létezik. Nagy kár, hogy Roxfort kastélya is csak a vásznon tárulhat szemünk elé. 

A Csodálatos Pókember 2. (2014)

New York az a város, ahol a Pókember filmek esetében szinte természeretesnek mondható, hogy egy mérges kék ember összegyújti a Times Sqaure elektromosságát, hogy utána autókat repítsen vele a levegőbe. Az egyetlen probléma a storylineba tökéletesen beleillő jelentettel az volt, hogy a helyszíni forgatás lehetősége különböző okokból teljsen ki volt zárva, így egyetlen lehetőség maradt: a CGI. A stáb eszméletlen alapossággal rekonstruálta a teret, így a csalás már csak az összeomló házaknál tűnik fel.

Halálos iramban 4. (2009)

A Halálos iramban filmek bármelyikére igaz, hogy ott is CGI-t vetnek be, ahol valójában még csak a látvány érdekében sem lenne rá szükség. A hajmeresztő autós mutatványokat felvonultató, már-már ikonikus sorozat akciójeleneteinek nagy része persze megvalósíthatatlan – vagy legalábbis életveszélyes lenne a valóságban, de az aszfalt színének tökéletesítése, vagy a kitört ablakkeret odaretusálása némiképp mégis túlzás. A legutóbbi filmben azonban sajnos új síkját ismerhették meg az alkotók a CGI hasznának: a forgatás közben elhunyt Paul Walkert varázsolták sok jelenetben a vászonra. 

LasseMaja (2014)

E cikk egyik legkiábrándítóbb videója a LasseMajahoz köthető. Ha Scorsese filmjére mondtuk azt, hogy semmi sem az, aminek látszik, akkor ez az állítás erre a filmre még inkább igaz. A főszereplők a forgatás alatt szinte végig zöld dobozok között mozogtak, holott ez a végül a szemünk elé terülő látványon szinte semennyire sem látszik. A kisváros színvilágán és a csodás szobán persze érezhetjük, hogy nem teljesen igazi, de azért ezek a helyek a valóságban nagyon is elképzelhetőnek tűnnek. 

A feláldozhatóak 3. (2014)

Az akciófilmek igazi nagyágyúit felvonultató, akciót akcióra halmozó filmben szinte elkerülhetetlen a CGI használata. Arra azonban nem is gondolnánk, hogy a technológiát sokszor olyan apró esetekben is alkalmazzák, mint egy-egy robbantás tűzcsóvájának felnagyítása vagy kitörhető üvegek odaretusálása. Mindenesetre a végeredmény igazán látványos, a műfaj kedvelőinek egy szavuk sem lehet rá!

A Nagy Gatsby (2013)

Fitzgerald a húszas évek New Yorkját megidéző klasszikusában elkerülhetetlen volt CGI használata, hiszen sehogy máshogy sem lehetett volna a kor városának magával ragadó atmoszféráját megidézni. Azt persze nem is sejtettük, hogy az alkotók hány olyan helysznt teremtenek a technológia segtségével, mely akár a valóságban is létezhetne – legyen szó egy látványos kúriáról vagy Gatsby kertjéről. Vigyázat, illúzióromboló képsorok!

A Magányos Lovas (2013)

A Magányos Lovas feleslegesnek érzett effektjei esetében sokszor megértés tanusítható a szereplőkkel szemben, hiszen senki se örülne, ha – csak a szerep kedvéért is – de élő skorpiók mászkálnának az arcán. Persze a film esetében is sokszor csak a táj kiigazítására vetik be a technológiát, a legviccesebb mégis az imént emlegetetett skorpiókat lenyaló lónyelv megalkotása - nem áruljuk el, hogy történt, megfejtés a videóban!

Sötét zsaruk 3. (2012)

A Sötét zsaruk trilógia egyik részéről sem gondolnánk, hogy nem temérdek mennyiségű CGI alkalmazásával készült, de a harmadik epizód számos olyan jelenetet vonultat fel, melyben a film nézésekor semmi sejtésünk sem volt a turpisságról. Természetesen nem az űrlények és a robbanások leptek meg minket a leginkább, hanem terek és a berendezések módostása – ide egy kis világító lámpa, oda egy üvegfal. 

Metro (2013)

Végezetül egy kevésbé ismert film, a Metro effektjeire térnénk ki. Az akár a hármas metró alagútjaiban is játszódható jelenetek nagy része egészen elképesztűen valóságosnak hat, sokuk azonban CGI alkalmazásával készült. Természetesen egy-egy résznél így is látható a csalás, alagútjaink állapotából kiindulva mi mégis igazinak érezhetjük azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr847398508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása