Új képfajták a filmben és a moziban

Majdnem mindent az IMAX technológiáról

2015/04/14. - írta: krisfk

Avagy mit tudhatunk meg az IMAX.com honlapról

temp-image_1_4.jpg

Az IMAX.com remek információforrásként szolgálhat annak, aki meg akarja tudni, mi is az az IMAX, mielőtt vagy miután a barátai elrángatták egy IMAX-film vetítésére. Nem róható fel a honlapnak, hogy az IMAX.com lépten-nyomon önmagát reklámozza, arra azonban mindenképpen készüljünk fel, hogy a reklám-retorika rendre olyan mondatokat generál, mint hogy a varázslatos IMAX „olyan helyekre képes elvinni, ahol még sosem jártál,” és egyéb hasonló frenetikus szlogenek.

De az IMAX.com nem csak a reklám helye. Sokat meg lehet tudni a technológia történetéről például, hol jelent meg először az IMAX és hogyan alakult ki a ma elterjedt formátum. A technikai aspektusokat ábrákkal, diagrammokkal illusztrálják, valamint az alapvető információkat videóblog formájában is megtekinthetjük. Ezek mellett lehetőségünk nyílik az IMAX formátumban vetített filmek között böngészni, valamint kiválasztani, hova szeretnénk menni moziba, sőt, még a jegyeinket is megvehetjük előre.

A vetítőrendszerről is részletes leírást találunk: a vászon hatalmas, padlótól plafonig és faltól falig ér, hajlított, így akárhol ül a néző, annak szélei a látómezején kívül esnek. Az IMAX élményt biztosító körülményeket gondos tervezés előzi meg: minden IMAX vetítőgépet és vásznat külön az adott moziteremhez adaptálva készítenek elő, ezzel érik el azt a képet, mely „annyira valós, hogy elfelejted, hogy filmet nézel”. Ehhez persze a vetített anyagnak IMAX kamerákkal kell készülnie, vagy pedig át kell esniük az úgynevezett DMR (Digital Media Remastering) eljáráson, mely kockáról-kockára IMAX méretűre és minőségűre javítja a nyersanyagot.

Újabb dimenzió az IMAX mozikban a 3D, mely tovább fokozhatja a totális mozi élményét. A vászon nagysága miatt a 3D effektnek is sokkal nagyobb tere van, erről bővebben értekeznek videóban is az IMAX honlapon. 

Mint a honlapról kiderül, a képminőséget még egy, a vetítőgépek mellé elhelyezett remote sensor” is folyamatosan ellenőrzi és módosításokat végez ennek fényében, hogy a vetített kép minél tökéletesebb legyen. Ezen felül a nap 24 órájában és az év minden napján az IMAX központban minden mozit megfigyelnek, a beérkező adatokat analizálják, így az esetleges hibákat megelőzhetik, vagy távirányítással küszöbölhetik ki.

Az IMAX.com-on szép illusztrációt és részletes videó-ismertetőt kap a hang, melynek meglepően nagy, és kevésbé közismert szerepe van az IMAX élmény kiteljesítésében. A hang nem csak minőségében jobb, hanem a frekvenciaátvitel is sokkal szélesebb skálán mozog, vagyis a magas hangok magasabbak, a mélyek pedig mélyebbek. Saját hangrendszerrel dolgoznak, lézer-irányította hangfalakkal, így a hang szempontjából is szinte mindegy, hogy hol ül az ember a nézőtéren, mert bárhol meghallja, ha leesik egy gombostű, és azt is hallja, hogy hol”.

ifgr-sound.jpg

A hanghoz és az élményhez is nagyban hozzájárul a terem és annak fölépítése. Minden IMAX mozi más, egyedi tervezésű, de abban közösek, hogy a székek nem egymás mögötti, inkább egymás fölötti elrendezésűek, így a nézők mind közelebb kerülnek magához a vászonhoz, mint a hagyományos moziteremben. (Igaz, arra az IMAX.com nem tér ki, hogy például a magyar IMAX moziban a Cinema City Arénában jóval kisebbek a székek, mint akár a hagyományos mozikban, amely valószínűleg azt a célt szolgálja, hogy minél több ember beférjen.)

IMAX mozikban nagy formátumú filmeket vetítenek, melyek nagyok felbontásukban, és éppen ezért minden másnál jobbak minőségben. Kezdetben főleg ismeretterjesztő filmek készültek az IMAX mozik számára (leginkább az IMAX cég gyártásában), később éppen a fent említett  DMR-eljárás tette lehetővé az IMAX játékfilmes felhasználását, mivel így a hagyományos módon forgatott filmeket is konvertálni lehetett IMAX minőségűre. Később a hollywoodi rendezők is elkezdtek kísérletezni az IMAX kamerával, ma is vannak olyan filmek, melyeket részben ezekkel készítenek, ilyen például Christopher Nolan A Sötét Lovag című filmje. (Az IMAX.com külön büszkeségként megemlíti Michael Bayt és a Transformers 3-at is.)

A kanadai IMAX cég az IMAX filmek készítésének mindegyik stádiumában részt vesz. Az itt dolgozók a honlapon szereplő videókban olyan lelkes meggyőződéssel nyilatkoznak munkájukról, hogy könnyen elhisszük nekik, hogy az IMAX nem csak a fogyasztóknak, hanem a termék előállítóinak is életre szóló élményt nyújt. (krisfk)

Az IMAX-élmény

Mint az az előzőekből is kiderült, az IMAX honlapjáról nagy általánosságban elmondható, hogy elég jól összerakott, letisztult, és egy laikus szemlélőnek minden információt személetesen megjelenít, amire csak kíváncsiak lehetünk. Az IMAX Experience menüpont alatt egy igen hosszú összefoglalót találtok arról, hogy miért is más egy IMAX moziba beülni, mint a hagyományosba. Itt is fokozottan igaz az, hogy mint minden hasonló cég, ők is a legjobb oldalukat akarják mutatni aktuális vagy jövendőbeli nézőnek, de tény, hogy amit beígérnek, azt meg is kapjuk.

imaxexperience.jpg

Ami a szakzsargont illeti, nem használnak felesleges és bonyolult szakszavakat, és minden lényeges részletkérdést olyan szemléletességgel magyaráznak el a honlapra látogatóknak, hogy némi angoltudással bárki megértheti, hogy nagyvonalakban mi folyik a háttérben, miközben mi a filmet élvezzük. Az IMAX-élmény összetettségéhez hozzátartozik a technikai partnerek munkájának a bemutatása is, ennek megfelelően a honlap betekintést nyújt abba is, hogy mivel foglalkozik a munkájukat segítő, hangtechnikával foglalkozó Audyssei-technológia és a kivetítésen ügyködő Barco-rendszer.

Érdemes rászánnunk néhány percet a szövegek felett található videók megnézésére is, melyek helyszíni felvételekkel, interjúkkal olyan szemléletesen mutatják be a leírtakat, hogy a végére legalább annyira tátva marad a szánk, mint amikor a végtermékek láttán – mert nem kevés munka van az IMAX-filmek mögött.

Ha eluntuk a technikai olvasnivalót, akkor ellenőrizhetjük akár a környező országok IMAX mozijait, illetve azok kínálatait is, az IMAX-blogon pedig folyamatosan nyomon követhetjük az aktuális és hamarosan érkező filmek trailereit, háttérinformációit – vagyis összességében elmondható, hogy minden megvan itt, mi szem-szájnak ingere. (s.k.a)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr917250053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása