Új képfajták a filmben és a moziban

IMAX-mozi Amszterdamban

2015/04/24. - írta: Csorba Csilla

Jelenleg 57 országban, 2005 óta pedig már Hollandiában, azon belül pedig Amszterdamban is található IMAX mozi. A Pathé Arena Amsterdam igen nehéz helyzetben van, már csak azért is, mert kívül esik a belvárostól, biciklivel, az ottaniak legkedveltebb közlekedési eszközével nehezen közelíthető meg. Az sem segíti, hogy a hollandok, fogyasztási szokásaikat tekintve, véleményem szerint Európa legnagyobb hipszterei. Szeretnek mindent, ami furcsa, zegzugos, kihalt és legfőképp kevéssé ismert. Az IMAX intézménye, és a multiplex-szerű mozihálózat, amihez tartozik viszont egyik sem ezek közül. A hollandok főleg az apró belvárosi művész mozikat látogatják előszeretettel, de az is igaz, hogy itt egészen más mozizási kultúra alakult ki, mint mondjuk Magyarországon, már csak azért is, mert egy mozijegy ára nem jelent különösebb megterhelést a pénztárcáknak, és az illegális letöltés sem túl elterjedt – egy holland tehát nem sokat mérlegel és számolgat, mielőtt beülne egy filmre. 

374487522_e53bf33ea9_b.jpgForrás: flickr.com

Miért éri meg meglátogatni a holland főváros IMAX moziját?  Magyar egyetemistaként nekem például azért, mert így összehasonlíthattam az itthoni IMAX látogatásaimmal, és mivel nincs két egyforma IMAX terem a világon, ezért az élmény sem lehet ugyanolyan. És valóban: a terem sokkal nagyobbnak tűnik, mint Budapesten, a film ezért még jobban beszippant, ha ez egyáltalán lehetséges. Itthon több filmet is láttam már IMAX-ben, de mindössze egy, a Bosszúállók volt az, ami annyira lekötött, hogy nem nyúltam a popcornhoz. Ebben az esetben fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez ugyanannyira betudható a szuperhős-filmek iránti rajongásomnak, mint az IMAX-hatásnak. Ezért is meglepő, hogy A hetedik fiú című film (amire nem a soha nem látott történet, illetve a klisémentesség miatt esett a választásom, hanem szimplán azért, mert nem volt más opció), ennyire kizökkentett a valóságból. 

Ennek az oka nem csak az újdonság varázsában rejlett, amit helyszín nyújtott, hanem abban is, amire évek óta várok, és nem hittem, hogy valaha részem lehet benne: az itt kapott IMAX szemüveg jóval nagyobb, mint itthon, így a saját szemüvegem gond nélkül elfért alatta. Ez nagyban segíti a filmben való elmerülést (még akkor is, ha A hetedik fiú nem a leginkább magával ragadó élményt nyújtja). 

pathe_amsterdam_bijlmer_imax_1.jpg az IMAX terem belülről forrás: wikimedia.com

Összességében minden IMAX-rajongónak ajánlom, hogy ha Amszterdamban jár, látogasson el a Pathé Arénába, mert egyszerre hasonló és mégis más, mint a budapesti változat, hiszen hozza az itthon megszokott IMAX minőségi színvonalát, és a szemüveg sem fog piros csíkot hagyni a halántékunkon.

 arena_imax2.jpg

Forrás: pathe.nl

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr597289249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása