Új képfajták a filmben és a moziban

Az Avatar film sikere külföldön és Magyarországon

2015/04/30. - írta: szcsilla

James Cameron Avatar című filmje 2009-ben hódította meg a világot: az alkotók már hónapokkal a bemutatás előtt biztosak voltak a film sikerében, és azt, hogy számításaik milyen jól bejöttek, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Magyarországon a 2009-es év karácsonya előtti hétvégén a filmet 97 845-en nézték meg. Létrejött egy statisztika, amely a december 17–20.-ig tartó időszakot öleli fel és bizonyítja a film itthoni sikerét.

Országos nézőszám: 97 845
Budapesti nézőszám: 55 257, ebből 3D és IMAX: 37 903
Budapesten kívüli nézőszám: 42 588
IMAX nézőszám: 6231
Országos bevétel: 135,6 millió Ft
Budapesten kívüli bevétel: 52,1 millió Ft
IMAX bevétel: 10,5 millió Ft

Az Avatar a 2009-es év harmadik legnagyobb nyitóhétvégi bevételét érte el, ebben szerepe van annak, hogy egyes mozik 3D-ben vetítették. Egy másik rekordot is megdöntött, hiszen az InterCom filmjét a forgalmazó ötvenegy kópiával indította útjára. Köztük 31 hagyományos kópiával, 17 3D-s szinkronos kópiával, két 3D-s eredeti nyelvű kópiával, valamint egy darab IMAX-kópiával. Az Avatar olyan időszakban érkezett, amikor a 3D-filmekben a stúdiók jelentős anyagi potenciált láttak, a készítők törekvése pedig ebben az esetben egyértelmű volt: megkülönböztetni saját filmjüket a 3D-vel elsősorban a bevétel növelését célzó filmektől. Sokat lehetett hallani arról is, mennyi időt és energiát ölt Cameron olyan 3D-s felvételi technikák kifejlesztésébe, amelyek kellemes nézői élményt nyújtanak, a sztereoszkopikus vetítések nagy része pedig digitális rendszereken zajlott, ahol a képkocka-párok kivetítése tökéletesen összehangolható, így a vetítési hibák sem merültek fel többé problémaként.

jake_and_avatar.jpgforrás: hdwallpapers.in

A film bemutatásának évében, augusztus 21.-én tartottak egy hivatalos Avatar Dayt, amikor a világ legtöbb mozijában, ahogy Magyarországon is, a nézők 15 percet tekinthettek meg a filmből, az új, három perces előzetessel és James Cameron személyes tájékoztatójával együtt. A vetítésekről beszámoló kritikák vegyesek voltak, de a készítők többségében pozitív visszajelzéseket tapasztalhattak. Külföldön kezdetben a kritikusok tetszését nem nyerte el a film, de aztán beindult a marketing és naponta kerültek fel újabb reklámok, spotok és trailerek, amelyek nyomán aztán beindult a film iránti globális érdeklődés. A film 3D-képeinek túláradó érzéki hatása részben magyarázhatja az Avatar közönségsikerét. Ahhoz, hogy megértsük, miért kötődnek a nézők a filmhez, miközben narratívája a kritikusok céltáblája volt, érdemes tekintetbe vennünk a 3D-s mozgó képek által keltett sajátos érzék(szerv)i hatásokat is.

A film beharangozása és a nézői várakozás a filmet egyértelműen a siker felé mozdítja, hiszen a moziba való beülés statisztikai adatai azt mutatják, hogy az IMAX és a 3D-technika, vagyis a legtöbb néző a látványelemek miatt nézte meg, akár többször is, a filmet. Az ezzel kapcsolatban létrejövő kommentek és a kritikák alapján a történet kevésbé fontos, és a film célpontjává inkább a szem gyönyörködtetése, az érzékek meghódítása vált. A látványfilm hatása természetesen nem maradt el, hiszen a film nyitónapi bevétele 26 752 099 $ volt, ezzel megszerezte a 72. helyet az eddig elkészült filmek között, az összbevétele pedig 749 766 139 $ volt. Az Avatar olyan alkotások mögött kapott helyet a sorban, mint például a Szex és New York, a Szürke ötven árnyalata, vagy a Gru 2, de bevétel szempontjából sikerült megelőzte például a Thor és az X-men című filmeket.

avatar.jpgforrás: moviepilot.de

A film premierje előtt megjelenő különböző előzeteseket vegyesen fogadták a kritikusok. Amerikában nagyjából jó eredményeket értek el, Magyarországon azonban több hivatalos oldal is kifogásait és ellenérzéseit fogalmazta meg, de ezzel együtt is a nézők pozitívan fogadták.  A világpremier és a sajtóvetítések utáni friss kritikák csaknem száz százalékosan pozitívak voltak és az addig negatív véleményeket szavaló kritikusok is megváltoztatták korábbi álláspontjukat. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a film aprólékos kidolgozása, sikeres realizmusra törekvése, a térmélység kihasználása mindenki számára maradandó élményt nyújt.

A filmre ezek után is akadt még néhány negatív visszajelzés, de nem a történet, hanem az ún. Avatar-effektus miatt, mely nyomán depresszió és a szomorúság vett erőt a nézőkön amiatt, hogy nem látogathatnak el Pandorára. A kritikák alapján azonban a nézői elvárások beteljesülnek, hiszen a térélmény és a film vizuális gazdagsága magával hozta a bevétel nagyságát, sokan pedig a film folytatását remélik. James Cameron ezt figyelembe is vette, hiszen a folytatás már készül, a második rész bemutatóját 2017-re, a harmadik rész elkészülését pedig 2018-ra tervezik, így a Pandora és a na’vik által nyújtott akciók tovább folytatódnak. 

 

Címkék: 3D IMAX
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr587389406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása