Új képfajták a filmben és a moziban

Jabba, a popkulturális pióca

2015/04/21. - írta: a.mary

Ha a Star Wars első trilógiáját az itthoni megjelenéskor láttad, esetleg később, a 90-es évek végén, akkor abban talán mindnyájan egyetérthetünk: fantasztikusan új élményt nyújtott. Nem csak történetileg, hanem látványvilága is lenyűgözte a nézőt. Igaz, ma már néhány jelenetnél mosolygunk, hiszen azóta a szemünk még több és kidolgozottabb speciális effekthez szokott hozzá.  Mégis ezek a filmek értékesebbek számomra, mivel itt még a CGI alkalmazása nem ment a történet minőségének rovására. Továbbá akár egy karakter életre keltése is egy egész csapat munkáját és kreativitását követelhette meg. Példának okáért itt van: Jabba.

star-wars-return-of-the-jedi-jabba-the-hut1.jpg
starwars7news.com

Rövid emlékeztető: A legismertebb hutt, aki a Peremvidéken található tatuini sivatagi palotájából egy kiterjedt bűnözői hálózatot irányít. Emellett ő tűz ki vérdíjat Han Solo fejére, és veti rabszolgasorba Leia hercegnőt.

Ugyanakkor tekintsünk a színfalak mögé. Jabba tulajdonképpen egy „szuper hibrid", hiszen több állatfaj kereszteződéséből született meg, melynek alapját a gyűrűs férgek alkotják. Fél millió dollár és három hónap kellett a Jabba báb megalkotásához, amely súlya eléri a fél tonnát! A színészek mellett ez a báb is saját sminkes csapatot kapott. Azonban a báb mozgatásához négy ember közös és összehangolt munkájára volt szükség: David Alan Barclay felelt a jobb kar és a száj mozgatásáért, miközben a karakter angol dialógusát is olvasta; Toby Philpott irányította a bal kart,a fejet és a nyelvet; Mike Edmonds, a legalacsonyabb csapattag lehelt életet Jabba testének végébe. Mindeközben a szem és az arckifejezéseket egy RC kezelte.

 screenshot-2015-02-09-19_16_51.pngfilmumentaries.com

Larry Ward kölcsönözte Jabbának a hangját, habár ez egy laikus számára nem tűnne fel, hiszen egy oktávval mélyebbre torzították egy hanggenerátor segítségével. A báb végtagjainak és szájának mozgatásakor keletkező „nyálkás" hang effektjeit külön rögzítették. 

A 1977-es Star Wars mozis vátlozatából egy jelenetet kivágtak: ez éppen Han Solo és Jabba párbeszéde. George Lucas elégedetlen volt a báb immobilitásával, mivel a jelenetben mozognia kellett volna. És ugyan sor került ennek megoldására (Jabbát Declan Mulholland alakította és rá „montírozták" CGI-jal a csempészfejedelmet), az akkori technika nem állt azon a szinten, hogy ezt a kínosan mulatságos részt a mozikban is levetítsék. Így csak egy speciális, későbbi DVD-kiadásban tekintheti meg a néző.

 

star_wars_new_scene.jpg
starwars.wikia.com

A Jedi visszatér 1983-as premierje után, a hatásos kísérő marketingkampánynak köszönhetően Jabba, a hutt az amerikai populáris kultúra egyik meghatározó ikonjává vált. Több játékgyártót is megihletett a figurája, sőt, hősünk saját képregénnyel is rendelkezik hősünk (Jabba the Hutt: The Art of the Deal). Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy majdnem minden kasszasikerű film „büszkélkedhet" egy paródia változattal – a Mel Brooks által készített Űrgolyhókban Pizza, a hutt testesíti meg Jabbát.

A tömegmédiában ezen túl Jabba a visszataszító elhízás szinonimája lett. Nevét irodalmi eszközként a karakterhibák illusztrálására használták: az Under the Duvet című könyvben Marian Keyes például a torkosság kapcsán utal rá:

"Wheel out the birthday cake, I feel a Jabba the Hutt moment coming on."

Neve egyébként számtalan más szimbolikus jelentésben is előfordul. Például a  tömegmédia előszeretettel alkalmazta prominens személyek elleni támadásakor, sértő és becsmérlő megjegyzésként. Az üzleti világban is rálelhetünk, ahol a kapzsiság és az anarchia szimbóluma. A Forbes magazin Forbes Fictional 15, azaz a fikció birodalmának 15 leggazdagabb lényének listáján a negyedik helyet kaparintotta meg magának.

Jabba hatalma valóban mindenre kiterjed, mivel még az amerikai politikában is bebiztosította magát a karikatúra populáris eszközeként, szófordulataként. William G. Ouchi például a galaxis gengszterére utalva így fejezte ki véleményét  az iskolarendszer hatékonytalan bürokráciájáról:

"With all of these unnecessary layers of organizational fat, school districts have come to resemble Jabba the Hutt—the pirate leader in Star Wars."

Karaktere taszít, mégis csodálatra méltónak tartom, hiszen a nagy karriert befutó Star Wars szereplők listáját bővíti. Ez a videó részletesen bemutatja a figura elkészülésének összes munkafázisát, ráadásul egy vicces báb show-val indít.

Az erő legyen veletek!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalvisual.blog.hu/api/trackback/id/tr547252169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása